‘Wat zou beter kunnen’ i.p.v. ‘wat ging goed’?


thumbs-up-down-723926Mano – jongvolwassen bewoner bij Exodus Leiden (geïnterviewd door Maya, begeleider Exodus Leiden)

“We eten een keer per met alle jongvolwassenen samen, daarnaast zijn er twee creditmomenten per week”; vertelt Mano. Hij heeft het over de extra ‘JoVo-onderdelen’, die horen bij het Restart-project van Exodus. Tijdens de ‘credits’ worden de jongvolwassenen bijvoorbeeld gevraagd om voor zichzelf na te gaan welke successen ze die dag bereikt hebben. Het is voor Mano duidelijk dat jonge ex-gedetineerden extra aandacht krijgen, zodat ze werken aan een nieuwe start.

“Maar ik vind dat er teveel JoVo-momenten zijn! Die credits geven vind ik moeilijk, Ik zou liever alleen maar gezellig babbelen in plaats van steeds mezelf een credit te moeten geven. Meestal gebeurt er namelijk niets bijzonders in mijn leven. Ik ga vroeg slapen en vroeg weer uit de veren, want ik werk iedere dag. En dan moet ik van de begeleiders toch met iets komen tijdens het creditmoment, dat is lastig. Ik kan dan mezelf geen credit geven”; zegt Mano met een ondeugende lach. “Maar soms heb ik wel dingen te vertellen, zeker als ik in het weekend gezellige dingen heb gedaan tijdens mijn verlof.”

Mano heeft een suggestie om het jongerenmoment anders te benaderen. Hij stelt voor dat de vraag ‘wat is er slecht gegaan vandaag of wat zou er beter kunnen?’ een goede ingang zou bieden. Mano woont sinds juli 2013 bij Exodus en hij geeft aan dat hij zijn traject goed doorloopt. “Ik werk hard aan mijn leerdoelen” vertelt Mano. “Maar soms loop ik tegen dingen aan. Als er dan tijdens het JoVo spreekuur gevraagd wordt wat er beter kan of wat ging slecht, dan heb ik daar wat aan, wellicht meer dan  aan het mezelf verplicht een credit geven.”

“Ik verheug me op het maandelijkse Restart-uitje. Deze maand gaan we bowlen en uit eten. Eerder gingen we bijvoorbeeld pizza’s met de begeleiders. Door deze dingen te ondernemen doe ik leuke ervaringen op, die ik later dan weer herhaal met mijn vriendin. Als ik met haar uit eten ga, dan denk ik, leuk, dit deed ik ook met JOVO.” Het gezamenlijke eten vindt Mano ook gezellig, maar hij blijft daarbij de creditmomenten moeilijk vinden. “Wel vind ik het fijn om de anderen een credit te geven voor iets wat zij goed deden. Dat is omdat ik mensen graag blij maak.”

 

 

 

 

 

 

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>