Uitvliegen


Simone (begeleider Exodus Den Haag en lid van de werkgroep Restart)

uitvliegen“Ik heb er alle vertrouwen in! Succes!Ik hoor het mezelf zeggen. Het is ook waar. Na een jaar exodusprogramma, is deze jongvolwassen bewoner er echt wel aan toe om de volgende stap te maken. Hij gaat in het Exodus-‘fasehuis’ wonen, een semi-zelfstandige vorm van wonen. Voor hem zelf een grote stap. Tot nu toe kon hij nog op elk moment binnenlopen bij de begeleiding voor een praatje of voor hulp. Er was steeds iemand die met hem meedacht bij het nemen van beslissingen, bij het plannen van de dag en week of bij het oplossen van problemen. Hij ziet ernaar uit om minder gecontroleerd te worden, meer vrijheid en meer zelfstandigheid. Heerlijk, eindelijk op zichzelf.

Voor mij is het ook een grote stap. Als begeleider heb ik deze jongvolwassen bewoner een jaar lang van dichtbij meegemaakt. Ik heb hem zien groeien, moeilijke beslissingen zien nemen, naast hem gestaan op moeilijke momenten, hem op z’n bek zien gaan en weer  zien opstaan. Urenlang hebben we samen aan de telefoon gezeten om ons een weg te slaan door het woud van schuldeisers. En urenlang hebben we gesprekken gevoerd over het leven. Over de regels van het leven. Over wat er echt belangrijk is en over hoe je je staande kan houden. En nu gaat iemand van de ambulante begeleiding van Exodus het van me overnemen.

Ik heb er alle vertrouwen in. Het is waar. Maar het voelt zo ongelofelijk spannend! En dat is omdat ik weet dat deze jongen zich geen uitglijders kan permitteren. Gaat volwassen worden normaal gesproken met vallen en opstaan. Voor Jordan*  is dat niet echt een optie.  Als je zo op het randje leeft doordat je bezig bent met het aflossen van schulden, nog maar weinig mensen kent in je nieuwe woonplaats en je nog veel gewoontes meedraagt van je oude leven, dan betekent het maken van fouten al snel het begin van een negatieve spiraal. In dit geval: terug naar de bajes en vervolgens weg uit Nederland. Hij loopt echt niet in zeven sloten tegelijk. Maar één sloot kan ook al teveel zijn.

Het stelt me gerust dat Jordan meer aandacht krijgt van de ambulante begeleiding omdat hij nog steeds onder de jovo-aanpak Restart valt. Zijn begeleider spreekt hem wat vaker en houdt actief een vinger aan de pols. Jordan komt nog wekelijks mee-eten in het Exodushuis met de andere jovo’s en ook de begeleiding van het huis houdt nog een oogje in het zeil. Hij slaat zijn vleugels uit. Maar leert het vliegen voorlopig nog even met een vangnetje. Ga ervoor Jordan!”

*Om privacy redenen is Jordan niet zijn echte naam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>