“Samen naar successen zoeken”


Babet (Restartbegeleider Exodus Den Haag):

babetIk begeleid momenteel vier bewoners bij Exodus Den Haag, waarvan er 1 in het Restart programma zit. Iedere bewoner is natuurlijk weer anders, maar in het algemeen merk je wel dat jong-volwassenen bij Exodus meer aandacht nodig hebben dan de oudere bewoners. Je zit er daarom dichter bovenop en investeert extra veel in de communicatie met hen.

Het is juist bij deze jonge mensen heel belangrijk om vaak contact te hebben en feedback te geven. Met de jong-volwassenen zitten we daarom bijvoorbeeld ook vier avonden in de week samen voor de zogeheten ‘credits’. Eigenlijk is dat vooral een moment waarop de jongere zijn of haar verhaal over de dag even met je kan delen. Niet dat ze daar nou altijd op zitten te wachten hoor, maar we doen het toch. En we vragen ze daarbij steeds om voor zichzelf na te gaan welke successen ze die dag bereikt hebben. Dat noemen we de ‘credits’  die de jongeren als een soort kadootje aan zichzelf kunnen uitdelen.credits

Soms kunnen ze in eerste instantie niks bedenken waar ze trots op zijn. Maar al pratende kom je er samen achter dat er bijna elke dag toch succesmomenten zijn geweest. Bijvoorbeeld dat iemand überhaupt zijn nest is uit gekomen en naar school is gegaan, terwijl ze vroeger gewoon bleef liggen als ze zich moe voelde. Of dat iemand voor een groep van 8 mensen heeft gekookt terwijl hij een paar weken eerder zelfs nog nooit voor zichzelf had gekookt.

De jongeren vinden het soms betuttelend, die credit-momenten, hebben geen zin om zo uitgebreid over hun dag te praten en naar zichzelf te kijken. Maar als je dan uiteindelijk samen de succesmomenten van de dag hebt gevonden en benoemd, verschijnt er toch wel heel vaak een glimlach op het gezicht voor je en die glimlach is zo waardevol.”

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>