Rekenen en schrijven


how-is-care-measured

Simone (begeleider Exodus Den Haag en lid van de werkgroep Restart)

“Niet alles in het Restartproject is rozegeur en maneschijn. Voor mij, als begeleider, is het lastig dat er veel tijd gaat zitten in het bedenken, overleggen,  bijstellen, bijhouden, evalueren enzovoorts. Dat was niet het eerste waar ik aan dacht toen we ermee begonnen. Een aanpak ontwikkelen voor onze jongste bewoners? Heel goed! Meer tijd en aandacht voor de begeleiding van deze jovo’s? Nog beter! Extra vergaderen, registraties bijhouden en tijdschrijven? Ehm…

loesje

Frustrerend als een paar weken na een overleg blijkt dat datgene wat we afgesproken hebben, toch niet helemaal blijkt te werken. Of als blijkt dat het invoeren in de praktijk wat meer tijd kost dan gedacht. Met daarbij steeds op de achtergrond een soort dreiging dat we maar anderhalf jaar de tijd hebben om deze keer echt alles goed te doen én te beschrijven.

Als begeleider wil ik natuurlijk het liefst al mijn tijd aan de jovo’s besteden. Liever dan achter de computer te zitten om schema’s in te vullen. En al hebben we echt wel gepoogd om meetinstrumenten te gebruiken die ook nuttig zijn in de begeleiding, soms worden de tabellen en lijsten me echt wel wat teveel.

Maar ja, dat is natuurlijk wat er vaak gebeurd in deze softe sector. Alle tijd en aandacht gaat naar de hulpvrager.  We leggen ons erop toe om die zo goed mogelijk te helpen. Stilstaan bij wat dan ‘zo goed mogelijk’ is, daar blijft dan niet zoveel tijd voor over.  En dat proberen we met Restart toch wel te doen.  Bestuderen wat nou de beste aanpak is. Soms nog wat uitproberen maar ook vooral vastleggen wat we doen. Zodat we ook aan anderen kunnen laten zien dat het werkt. En wat er werkt. En dat is dan weer goed voor hulpvrager ergens anders!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>