Op eigen benen: Janik na het Exodus Restart-traject


(tekst door Eva Bratanata)

Janik (oud-bewoner en deelnemer van het Restart programma) kwam ruim een jaar geleden in het Haagse Exodushuis wonen. Hij volgde daar het speciale Restart programma voor jongvolwassenen waar, naast het reguliere Exodusprogramma, nog aanvullende begeleiding en activiteiten bij komen kijken. Na een jaar in het Exodushuis, woont Janik nu alweer enkele maanden in een doorstroomwoning van Exodus. Het is een mooi pand dat hij deelt met een huisgenoot.

Af en toe komt Simone nog wel eens langs, zij was Janik’s begeleidster toen hij nog in het moederhuis aan de Frankenslag woonde. Maar hij heeft inmiddels ook een ambulante Exodusbegeleider, Margot, die regelmatig bij hem langskomt. “Veel dingen zijn nog steeds hetzelfde. Maar ik moet hier nu meer alles voor mezelf gaan regelen. Ik kan nu gaan bewijzen voor mezelf dat ik het kan. Ik voel dat ik een stuk verder ben dan toen ik net bij Exodus kwam” vertelt Janik.

huisje-boompje-beestjeNa drie maanden in de doorstroomwoning vindt er een evaluatie plaats met de begeleider van Exodus. Als het goed gaat, kom je dan in aanmerking voor een zelfstandige woning, een zogeheten ‘sleutelwoning’. Dan duurt het nog ongeveer drie maanden om alles te regelen. Janik voelt zich helemaal klaar voor de vervolgstap naar een eigen woning.

“In het begin wilde ik hier liever een jaar komen wonen, maar nu wil ik gewoon verder. Kijk, je bent hier en iedere dag denk je ‘ik wil een baan en gewoon mijn eigen dingen gaan doen’. Je tijd loopt. Je wil vooruit. Je wil de lat nog hoger leggen, de volgende stap nemen. Ik weet weer wie ik ben, en kan weer dingen positief bekijken. Ik kan er weer voor vechten.”

Die levenslust is duidelijk aan hem te zien. Janik is volop bezig zijn toekomst te plannen. Hij is hoopvol, maar ook realistisch. “Ik ben nu met mijn lasopleiding bezig. Ik hoop in juli daar klaar mee te zijn. Dan kan ik verder gaan kijken. Je kan niet stil blijven staan, dat heb ik geleerd bij Exodus. Als die opleiding klaar is, kan ik misschien niet gelijk aan de slag, de markt is niet makkelijk nu. Je moet zoeken en wachten, maar in die tijd dat je wacht, moet je geen tijd verliezen, dan ben je dat ritme kwijt. En een uitkering is ook niks.”

Janik is vol lof over de hulp en de steun die hij kreeg bij Exodus. Maar ook heel belangrijk is dat hij zijn eigen inspanningen en de overwinningen op zichzelf niet vergeet. “Zonder Exodus zou ik nu nergens staan, maar je moet zelf echt weten wat je wilt voordat je eraan begint. Als je een doel hebt, is het makkelijker om de moeilijke dingen door te komen. Anders weet je niet waarvoor je zo hard werkt. Ook nu moet ik die doelen blijven stellen. Dat is een les voor het leven, een doel geeft een richting. Exodus helpt je met die doelen terug te vinden als je ze kwijt bent. En je moet leren die doelen vast te houden. Je moet onthouden wat voor jezelf belangrijk is, verantwoordelijkheid nemen. Je moet elk probleem aanpakken en niks laten liggen, want anders neem je steeds meer problemen mee. Je moet informatie en hulp vragen want als je alleen op jezelf blijft, dan is het meestal snel te laat.”

indeknoopAls je even de weg kwijtraakt en je leven ligt in de knoop, is het vaak heel moeilijk om alles weer op orde te krijgen. Begeleidster Simone weet maar al te goed hoe ingewikkeld dat kan zijn. Simone: “Ik heb Janik vanaf dat hij binnenkwam bij Exodus begeleidt. Soms wist ik ook helemaal niet hoe we verder konden komen, maar in elk geval waren we samen van plan om er uit te komen. We zaten soms wel urenlang te bellen om maar één dingetje te achterhalen. Dan vond je uiteindelijk een adres, daar mocht je dan een brief naartoe sturen. Als je dat in je eentje moet doen, dan zou ik het ook opgeven. Maar ik dacht dan ‘ik ga er niet mee stoppen want hij verwacht nu dat ik hem ga helpen’, en hij dacht ‘ik ga ook niet weglopen want hier zit degene die me kan helpen’. Zo bleven we net zolang doorgaan tot we een antwoord hadden.”

Dat antwoord heeft Janik ook gevonden. Hij kijkt vooruit, naar een mooier leven, naar een positieve evaluatie, zijn eigen woning en het waarmaken van zijn dromen. “Mijn baas zegt: ‘Iedereen heeft een verleden en dat is voor jezelf’. Het is anders nu. Nieuw jaar, nieuwe kans, nieuw leven. Ik heb een bank gekocht. Ik heb een bed. Mijn moeder heeft duizend gordijntjes thuis, dus dat is ook geregeld. Ik moet alleen nog een waterkoker voor de thee.”

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>