Leren van elkaar


Babet – begeleider Exodus Den Haag

babet“Ik zit samen met Melissa in het kantoortje met een stapel papieren en we bespreken de schulden die ze heeft. “Daar ga ik niet om stressen hoor!” vertelt ze me, “ik wil me nu eindelijk kunnen richten op mijn toekomst, me concentreren op mijn studie, die schulden dat los ik uiteindelijk echt wel op.” Het gaat om een bedrag waar ik zelf toch echt wel van wakker zou liggen, maar Melissa heeft wel ergere dingen aan haar hoofd gehad en overwonnen. Het is een van de vele manieren waarop mijn contact met onze bewoners mijn perspectief veranderd en me helpt te relativeren.

Ik kan zelf bijvoorbeeld erg gestructureerd zijn en hecht er altijd veel belang aan om alles goed op orde te hebben. Van bewoners leer ik dat dat ook best eens een tandje minder kan. Tegelijkertijd zijn veel van de bewoners die ik begeleid toch vaak te ongestructureerd, dus we kunnen echt wat van elkaar leren. We zijn niet voor niks leeftijdsgenoten – ik ben zelf immers ook een ‘jongvolwassene’ van ‘pas’ 24.

rijbewijsJuist ook omdat ik een leeftijdsgenoot ben, is het vaak vanzelfsprekend om te delen hoe ik zelf dingen heb aangepakt in mijn leven, wat ik zelf moeilijk vond. Bijvoorbeeld toen ik de afgelopen maanden mijn rijbewijs aan het halen was, net als een van onze jovo’s. Het was leuk dat we een beetje gelijk opgingen in dat proces. Dan deelden we wat we moeilijk vonden bij het autorijden en we maakten er een wedstrijdje van wie het eerst zijn rijbewijs op zak had.

De jovo-bewoners van Exodus en ik hebben door onze leeftijd verschillende dingen met elkaar gemeen, maar ik heb in mijn leven gemiddeld genomen wel meer kansen gehad en deze ook gepakt, mede door de steun die ik van mijn omgeving heb gekregen. Ik wil er aan bijdragen dat onze Jovo’s ook meer kansen krijgen en hen ondersteunen om hier goede keuzes in te maken om zo iets moois te maken van hun leven.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>