“Ik kijk terug op een mooi traject”


Jan-Pieter (oud-bewoner Restart traject Utrecht)

IMG_0301Ik kwam in december 2012 bij exodus Utrecht komen wonen. Ik was net vrijgekomen en wilde bij Exodus mijn leven weer op orde brengen. Ik startte op de locatie Waalstraat en heb daar ongeveer 4 maanden gewoond. Het was erg wennen, om een plekje in huis te krijgen en om een nieuwe stad te leren kennen. Dit was een groot verschil met waar ik vandaan kom.

Ik ben begonnen als Restart-bewoner en kreeg als mentoren Bartho en Roel. Met mijn begeleiders heb ik in de beginfase een actieplan opgesteld. Belangrijke punten daarin waren dat ik leerde mijn administratie zelfstandig te doen en leerde omgaan met mijn gevoelens. Daarnaast moest ik ook leren voor mezelf te koken, dit had ik nog nooit gedaan eigenlijk. En niet alleen voor mezelf, ik had tweemaal per week gezamenlijk eten waardoor ik ook regelmatig voor het huis moest koken. hierdoor heb ik de basis van het koken wel onder de knie gekregen.

Op de Waalstraat vond ik het erg druk, er woonden veel mensen en ik had een kleine kamer. Dat zorgde ervoor dat ik me daar niet zo op mijn gemak voelde.

Na 4 maanden op de Waalstraat gewoond te hebben, heb ik een verzoek gedaan om van kamer te wisselen. De begeleiding vond dit niet goed. Wel werd mijn verzoek om te verhuizen naar de Eendstraat goedgekeurd. Ik was er erg blij mee. Op de Eendstraat is het rustiger en voor mij een kans om te laten zien dat ik stappen heb gemaakt in het zelfstandig worden, er is minder begeleiding aanwezig namelijk op de Eendstraat.  Het was fijn om daar te wonen.

Door mijn traject heen heb ik hard gewerkt om betaald werk te vinden. huisjeDit is niet makkelijk als je een strafblad hebt. Toch ben ik het blijven proberen door eindeloos te solliciteren en heb daardoor nu een mooie baan gevonden in het magazijn van een groot warenhuis, waar ik met veel plezier werk. Ik moest daardoor ook in de avond werken waardoor ik vaak niet bij de verplichte programma-onderdelen van Exodus kon zijn. Heel erg vond ik dit niet. Toch voelde dit zeker als een stap naar een zelfstandiger leven.

Omdat ik tijdens mijn traject heb laten zien er vol voor te gaan en me goed aan de regels te hebben gehouden, kon ik na 6 maanden op de Eendstraat gewoond te hebben, verhuizen naar een woning waarin ik ambulante begeleiding kreeg. Op het moment dat ik op 1 oktober verhuisde, was ik geen Restart-bewoner meer.  Tot op heden woon ik daar met veel plezier samen met 1 andere bewoner. Voor mij is dit echt de eindfase van mijn traject en ben toe om helemaal los van begeleiding de toekomst in te gaan.

Ik kijk terug op een mooi traject en ben blij dat ik deze hulp heb kunnen krijgen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>